Viime talvena osallistuin Helmoja ja hepeneitä-blogin käsityökirjahaasteeseen. Silloin havahduin huomaamaan, miten vähälle käytölle monet hyllystäni löytyvät käsityökirjat ovat jääneet. Tykkään selailla niitä iltalukemisina uudelleen ja uudelleen, mutta mallien toteutus usein silti jää.
Haaste innosti kirjojen käyttöön ja saattoi niitä kirja-alesta ja kirjastosta silloin kulkeutua kotiin muutama lisääkin... Kunnes ne jälleen unohtuivat sinne hyllyyn.
Syksyn tullen ajattelin korjata tilannetta ja alkaa useamminkin esitellä blogissani käsityökirjoja ja niistä toteutettuja töitä. Ensimmäisen postauksen piti ilmestyä jo syyskuussa, mutta erinäisistä syystä se on viivästynyt. Nippa nappa marraskuulle ehätin. :) Kuukausittain olisi jatkossa tarkoitus näitä esittelyitä julkaista. Pääsääntöisesti esiteltävät kirjat ovat jo hyvän aikaa sitten ilmestyneitä, mutta saattaa joskus joukkoon joku uutuuskin eksyä.
Ensimmäisenä otan esittelyyn Kristin Thorsnesin ja Ane Sundin vuonna 2013 julkaistun kirjan
Heilt spesiell og Jubel.
Kirjan ovat kirjoittaneet kaksi suosittua norjalaista käsityöbloggaajaa. Heilt speciell-blogi on edelleen toiminnassa, mutta Jubel-blogissa postaukset näyttävät päättyvän kirjan ilmestymiseen. Kirjassa on 66 mallia lastenvaatteita koossa 56-128 cm.
Kukin malli on esitelty omalla sivullaan, jossa on valokuv(i)a, tarvittavat kaavakappaleet pienoiskaavoina sekä ompeluohjeet. Kankaan menekkiä ei ole kerrottu, mutta tarvikkeet (napit, vetoketjut) on listattu. Kirjan ilme on retroinen, kuvien vaatteissa on käytetty paljon kuviollisia joustofroteita, velouria, voimakkaita väriyhdistelmiä ja resorikanttauksia. Housumalleissa lahkeet ovat alaspäin leveneviä, leggingsejä tästä kirjasta ei löydy. Se onkin vaate, mitä kirjaan olisin vielä kaivannut, sillä muuten samojen kansien sisältä löytyy varsin kattava lasten perusvaatemallisto. Mikäli ei ole retrosta niin kovin innostunut, on mallit helppo muuttaa modernimmaksi toisenlaisilla kangasvalinnoilla.
(Huom! Vaikka nyt näköjään olenkin ottanut näihin kuviin mukaan vain tyttösivuja, on kirjassa malleja myös pojille.)
(Huom! Vaikka nyt näköjään olenkin ottanut näihin kuviin mukaan vain tyttösivuja, on kirjassa malleja myös pojille.)
Suosittelisinkin kirjaa ehdottomasti aloittelevalle ompelijalle, mikäli se vain olisi suomenkielinen. Valitettavasti suomennosta ei kuitenkaan ole toistaiseksi julkaistu. Enemmän ompeleva pystyy kirjaa käyttämään ilman norjankielen taitoakin, sillä mallit ovat yksinkertaisia eikä vaateompelukokemusta omaava välttämättä tarvitse ohjeita. Samat sanat toistuvat kirjassa usein ja päättelemälläkin pärjää jo pitkälle.
Itseäni ilahduttaa kirjan malleissa erityisesti niiden hyvä mitoitus. Lähes kaikkien kaavalehtien malleja joudun vähintäänkin kaventamaan saadakseni ne istumaan lapsilleni, mutta kaikki tästä kirjasta kokeilemani mallit ovat olleet sopivia ilman muokkauksia.
Kirjan alusta löytyy kuvallisia ompeluohjeita muutamiin työvaiheisiin, kuten resorikanttaus, taskujen ompelu ja vetoketjuhalkio. Hyvin kätevä on myös resoritaulukko, josta löytyy eri kokoihin sopivat vyötärö-, lahje-, hiha- ja pääntieresorien mitat. Taulukoista voi valita eri vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi tavalliset tai pitkät hiharesorit. Kannen taskusta löytyvät kaavaarkit on painettu värillisinä tukevalle paperille ja ovat näin ollen hyvin selkeät ja helppokäyttöiset. Plussana on mainittava myös kierrekannet, jotka huomattavasti helpottavat kirjan käyttöä.
Entäs sitten minun mallityöni kirjasta? Sellaisia löytyy blogistani jo ennen tätä postausta: hihaton jumpsuit, mansikkamekko, mustikkamekko ja samassa postauksessa esiintyvä hame on tehty Heilt spesiell og Jubel-kirjan kaavoilla. Nyt halusin kokeilla kirjan lippapipon kaavaa.
Ekaluokkalaiselle tein pipon täysin kirjan kaavan mukaisena. Kirjassa on pipoon kaavakoot 3-5 ja 5-7, joista minä käytin isompaa. Malliltaan pipo on "baggy", eli yläosa on tuollainen lörpöttävä. Lippaan silitin molempiin kappaleisiin tukikangasta, jolloin siitä tuli sopivan jämäkkä. Somisteeksi ompelin vielä ruusukkeen trikoosuikaleesta. Pipo on vuoritettu samalla vedenvärisellä trikoolla, jota ruusukkeessa on käytetty.
Pikkusisko sai pipon samaa kaavaa muokaten. Hän ei halunnut lippaa, joten jätin sen pois ja madalsin pipoa hieman. Tähän myös ruusuke, joka onnistuikin jo paremmin kuin ensimmäisessä pipossa.
Pipojen kaveriksi surautin vielä tuubihuivit. Niihin ei kaavoja tarvittu, leikkasin huiviin suorakulmaisen kappaleen suunnilleen pipon ympärysmitalla ja korkeudella.
Pipokaava: Heilt spesiell og Jubel
Kankaat: Nosh Organics
Koristenauha: Käpynen
ps. Huomasin, että Kristin Thorsnesilta on ilmestynyt tänä vuonna uusi kirja. Onko joku teistä ehtinyt jo sen malleja testaamaan?
Ihanat pipot ja kiva kirjaesittely<3
VastaaPoistaKiitos eitsu! :)
PoistaKirjaesittely kuulostaakin kivalta ja mielenkiintoiselta! Hauskan näköinen kirja ja näyttää olevan ihanan iloisia ja värikkäitä vaatteita. Tuollaiset kuvat inspiroivat ompelemaan. Ihanan reippaat kangasvalinnat näissä tyttöjen pipoissa! Minä sain hetkeksi tarpeekseni ruusukkeista ommeltuani yhden illan hiki hatussa niitä ruusulepantoja koulun myyjäisiin... :)
VastaaPoistaKiitos! Toivottavasti esittelyt innostavat itseäni kokeilemaan uutta ja antaa teille lukijoille vinkkejä kirjastokäynneille. :) Tämä yhdistyvät kangasmallisto oli minulle kovasti mieleen, koska sävyt ovat raikkaita ja yhdistyvät niin kivasti.
PoistaHih, liika on aina liikaa. Mutta ne pannat olivat tosi somia, kannatti ahertaa.
Ihania pipoja. Kirjan mallit näyttää kyllä tosi kivoilta! Kiitos kirjavinkkauksesta.. :)
VastaaPoistaOle hyvä! :) Tuon kielen takia kirjaa taitaa aika huonosti löytyä kirjastoista, mutta kannattaa tutustua jos saat jostain käsiisi. Mitää uutta ja mullistavaa kirjasta ei löydy, mutta tosiaankin muutamia oikein kivoja malleja. Kiitos Raisa!
PoistaMukavan oloinen kirja, kiitos esittelystä! Jään odottamaan seuraavaa opusta.
VastaaPoistaKiitos itsellesi kommentista! :) Katsotaanpa, minkä kirjan löydän ensi kuuksi...
PoistaTätä kirjaa on paljon kehuttu - eikä varmaan turhaan.
VastaaPoistaIhanan mallinen ruusukepipo!
Kiitos Pikku Akka! Minä olen ainakin tykännyt kirjasta ja on aina mukavaa, että mallit löytyvät yksien kansien välistä, eikä tarvitse hakea lukuisista kaavalehdistä. :)
PoistaJoitakin vaatteita on tainnut muissakin blogeissa tästä kirjasta vilahtaa, mutta ei ihan hirveästi. Kivan oloinen kirja, vaikken varsinaisesti juuri tämän retrotyylin suurin ystävä ehkä olekaan. Mutta niin kuin sanoit, jos kaavat ovat hyvät niin kankaalla voi vaihtaa tyyliä. Minä olen aina ollut kässäkirjojen suurkuluttaja ja niitä löytyy omasta hyllystäkin laidasta laitaan. Kirjastojen kässähyllyt ovat käyneet tutuiksi ja kirjakaupat kuuluvat ulkomaillakin aina shoppailulistalle jos sellaisia vaan löytää.Nykyään on onneksi helppo tilata kirjoja myös netistä ja kun oikean hakusanan vain löytää niin kirjoja löytyy kyllä yleensä aihepiiristä kuin aihepiiristä. En minäkään kaikista kirjoista läheskään tee mitään, ne toimivat inspiraationa ja aina on ihana haaveilla mitä voisi tehdä :D. Kaikenlaiset perusteokset eri tekniikoista on mulle kanssa tärkeitä, on niin helppo napata omasta hyllystä kirja kun inspiraatio iskee eikä tarvitse netistä alkaa välttämättä ohjeita etsimään. Ja se toimii myös toisinpäin, jos ei tiedä mitä tekisi niin ei kun omasta tai kirjaston hyllystä katsomaan niin johan alkaa ideoita sateleen ;).
VastaaPoistaRuusukepipot ihastuttavat aina, väritys on ihanan raikas näissä myös!
Niinpä, netistä on vähän liiankin helppoa löytää ja tilata uusia kirjoja. ;) Usein sieltä myös tekee edullisia löytöjä, vaikka toki hutejakin joskus osuu kohdalle. On aina kiva, jos joku on vinkannut kirjaa niin tietää vähän mitä on odotettavissa. Sinunkin blogisi kautta olen löytänyt hyviä kirjoja tutustuttavaksi. :)
PoistaKässäkirjoissa on usein niin kauniit kuvat, että niitä on mukava selailla jo ihan senkin vuoksi. Erityisesti neulekirjat ja sellaiset joissa on puuvillaisia vaatteita, ovat heikkouksiani joista en juuri koskaan kuitenkaan tule mitään toteuttaneeksi.
Kiitos Krista!
Tämä on mun ykköskirja. Just se, että kaikki, joita yleensä ompelen, on koottu yksiin kansiin. Useampi jatkuvasti käytössä oleva tekstiili on kaavansa napannut tuolta tälläkin hetkellä. Olen surutta vaihtanut paitsi kuosia, myös velouria joustofroteeseen ja trikooseen sen kummemmin joustoja miettimättä ja toimii toimii. LIsäksi vielä miellyttää se, että kaavoissa ei ole puolta metriä sivusuunnassa ylimääräistä lapsen vartaloon nähden, siis juuri toi että ovat sopivan kapeita olematta kuitenkaan makkarankuoria. Mulla on ruusukkeet vielä kokeilematta. Haluatko kertoa, miten sä niitä väsäilet? Hienolta näyttävät. Lähinnä mietin, tarvitseeko alla olla jotain tukevaa revittävää tai paikalleen jäävää kangasta ja onko se pitkula pakkko aina rypyttää jollakin näkymättömällä joustonauhalla ensin. Ihan siis olen alkukuoppiin asian kanssa jäänyt, kuten näet. Kyselee Maria
VastaaPoistaHyvä peruskaava onkin hyvä lähtökohta omille muokkauksille ja sehän on ihan parasta jos kaikki tarpeellisimmat kaavat löytyvät yhdestä paikasta. :)
PoistaMinä en käyttänyt ruusukkeen alla tukikangasta. Leikkasin 2-3 cm levyistä trikoosuikaletta, joka saa olla aika pitkä. Näissä muistaakseni 70-80cm. Suikaleen nurjalle puolelle siksakkasin framilonia koko pituudelta reippaasti venyttäen, niin että suikale rypyttyy. Sitten asetin suikaleen toisen pään haluamaani ruusukkeen keskikohtaan ja aloin ommella suoraompeleella kiinni. Kiersin suikaletta siis keskustan ympäri (mitä tiheämmin sen parempi!) ja ompelin sitä mukaa ympyrää. Suikaletta ei ommellessa venytetä. Hankala selittää, toivottavasti sait ideasta kiinni. :)
Jo vain alan käsittää! Kiitos valaisusta. Hyvä tarkennus,ettei suikaletta ommeltaessa venytetä,sitä en olisi tajunnut kuin erehdyksen kautta.Nyt luulen,että tiedollisesti pystyn kokeilemaan. Näyttäviä ovat tekemäsi. Meinaan testata heijastinkankaalla hopeisena. Maria
PoistaIhanat pipot! Kattava kirjaesittely, kiitoksia! Minusta on tosi mukava lukea näitä, saa paremman kuvan kirjasta. Pelkkä takakansi ei aina avaa kirjan sisältöä ja kasvojen toimivuutta, minä tykkään netistä tilata kirjat, joten tarkempi tieto on aina tervetullutta.
VastaaPoistaKiitos Hanna! Minustakin netistitä kirjojen ostaminen on joskus kuin hankkisi "sian säkissä", kuvaukset ovat usein kovin lyhyitä eikä kuvia kirjan sisällöstä lainkaan. Helpottaa, jos joku toinen on jo kirjaan tutustunut. :)
PoistaIhana postaus, kiitos kirjaesittelystä! Lainailen nykyään todella paljon kirjastosta kässäkirjoja ja laidasta laitaan. Hyvin monesti lähden sieltä etsimään jotain tiettyä kirjaa, joista olen kuullut tai nähnyt tai sitten lainaan kirjoja ihan vain kirjan kannen perusteella inspiroitumismielellä. Kirjoissa on kyllä oma viehätyksensä netissä lukemiseen ja katseluun verrattuna. Kauniit pipot:)
VastaaPoistaKiitos Villa Pipo! Minäkin lainailen kirjastosta paljon kässäkirjoja, osin tarpeeseen ja osin ihan vain selailtavaksi. Käsitöiden suosion kasvu näkyy ilahduttavasti myös kirjastojen tarjonnassa, löytyy paljon kaikenlaista eikä enää vain 80-luvun opuksia. Osansa siihen lienee kirjastojen yhteisaineistoillakin, kun joka kirjastossa ei tarvitse olla omaa kappaletta.
Poista