torstai 7. elokuuta 2014

EskariinMinne tämä aika oikein hupenee?

Ensi viikolla pieni tyttömme on eskarilainen. Se tuntuu melkein koulun aloitukselta, sillä täällä eskari toimii koulun yhteydessä omana ryhmänään. Vaikka minä voisin kesälomaa vielä pitkittää, on lapsi jo intoa täynnä odottaen malttamattomana uusien kavereiden tapaamista ja kaikkea uutta opittavaa.

Muutamia uusia vaatteita ompelin eskarin alkua ajatellen, hieman isomman tytön tyyliä tavoittelin.

Tunikoiden ja mekkojen rinnalle kaipasin jo paitamittaa. Syksyn Ottobresta löytyi aika perusmalli Autum Forest, jossa oli kaksi erilaista etukappalevaihtoehtoa. Mutu-tuntumalla kavensin kaavaa niin, että otin leveyden koosta 104 ja pituuden koosta 116 cm. Hihat ja helman leikkasin kuitenkin niin, että pituus on ennemminkin 114 cm, eli juuri sopiva tälle tyttöselle.

Selian paketissa tuli yllätyskankaana pala Runoratsua. Tässä uudessa erässä ponit ovat suurempia, värit kauniin puuteriset ja pinta silkkisen pehmeä. Sävyt tosin ovat hivenen hankalat yhdistettäväksi muihin kankaisiin, mutta Käpysen tummanharmaa trikoo sopi kivasti kaarrokkeeseen. Samalla trikoolla tein myös kanttaukset. Kaarrokkeeseen ompelin somisteeksi rivin suloisia pieniä kukkanappeja.


Helmi-Rouvaa oli jäljellä sen verran niukasti, että se riitti vain kaavan tavanomaisempaan etukappaleeseen. Eteen ompelin kookkaan pinkin rusetin väriä tuomaan. Yritin tehdä sen Tehtaamon tapaan kokonaan ompelukoneella, mutta en kykene (tai ompelukoneeni ei) saamaan keskiosaa siistiksi. Tilanteen korjaa tässä iso nappi.

Farkut ovat löytö kirpparilta. Kokolapussa luki 140, mutta ostin ne silti, koska malli näytti hyvin slimmiltä ja kangas oli priimakunnossa. Sovitus kotona osoitti arvailuni oikeaksi: lahkeiden lyhennys ja kevyt kavennus sivusaumoista riitti muokkaamaan housut kokoon 116. Ehkä vielä vähän olisi syytä kaventaa tai sitten jätetään suosiolla odottamaan kevättä. Takataskuun silitin strassikuvion, joka sekin löytyi pilkkahintaan samaiselta kirpputorilta.Harmaat housut ovat syksyn Ottobren kaavalla tehdyt. Lehdessä housut oli toteutettu trikoosta, mutta minä käytin näihin joustocollegea. Siksi leikkasin ne suoraan koon 116 leveydellä hieman lyhentäen. Kovin paljon rypytystä lahkeeseen ei tullut, johtuisiko sitten materiaalista. Framilonin käsittelytaitonikin oli päässyt pahoin ruosteeseen, mutta alkoi palautua taas näiden ompelusten myötä. Toiselle sivulle tein pussittavan taskun, kaava löytyy samasta Ottobresta toisen mallin kohdalta.

 Tämä viimeinen on sitten taas tyttären omaa designia. Ei minusta niinkään eskarivaate, mutta kenties hyvinkin sopiva ensimmäisiin päiviin, jos helteet yhä jatkuvat. Kankaankin tyttö on valinnut itse. Siitä piti tulla kesäpaita, mutta kiireinen/laiska/saamaton äiti ei koskaan saanut sitä tehdyksi. Kerrankin hyvä niin. Ei olisi itselle tullut mieleen tehdä tästä kankaasta tällaista vaatetta. Sopii minusta hänelle erinomaisesti. :)

Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului myös rusetille solmittava vyö, mutta se jäi nyt puuttumaan. Tarkoitus oli laittaa mekkoon vyölenkit, mutta sopivaa nauhaa ei jemmoistani tähän hätään löytynyt. Leikkaussaumakin jäi turhan alas vyötä ajatellen. Sovittiin sitten, että tarvittaessa voi kietaista satiininauhan vyötärölle, mutta eipä ole vyön perään sen koommin kyselty.
Kaavat:
Paidat: Autumn Forest (OD 4/14)
Harmaat housut: Fancy Striped (OD 4/14)
Mekko: ilman kaavaa leikelty

Kankaat:
Runoratsu: Selia
Helmi-Rouva ja harmaa trikoo: Käpynen
Joustocollege: Kestovaippakauppa
Merirosvot: Kärkkäinen

10 kommenttia:

 1. Ihania, niin ihania! Pidän kivoista pienistä yksityiskohdista näissä vaatteissa. Rusetti on mukavan näköinen ja nuo kukkanapit niin herttaiset. Mekko on kaunis, kuosikin sopii siihen :). En minäkään kovin siististi saanut keskiosaa onnistumaan tuollaisessa rusetissa, mutta ehkä sitä pitäisi vielä kokeilla uudemman kerran. Lapset kyllä kasvavat (liian) nopeasti, ja vuodet vierivät hurjaa vauhtia, itse ei tietenkään yhtään vanhene siinä samalla ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! :) Ehkä pitäisi kokeilla seuraavaksi pienempää rusettia, josko se onnistuisi paremmin.

   Poista
 2. Ihania vaateita. Kyllä se aika menee niin nopsaa :D mun tyttö menee myös eskariin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marina! Tsemppiä teillekin eskarin aloitukseen. Aika haikeaa, mutta ihana on seurata lapsen intoa.

   Poista
 3. Niin kauniita vaatteita ja paljon olet ommellut. Juuri eskari-ikäisen vaatteita niin sievine yksityiskohtineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli! Täytyy yrittää ahkeroida edes jotain syysvaatetta ennen kuin työt taas alkavat, sitten jää ompeluaika pakostakin vähiin.

   Poista
 4. Kauniita vaatteita! Etenkin tuo merirosvomekko on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mandariinimania! Minustakin mekosta tuli oikein suloinen. :)

   Poista
 5. Nättejä vaatteita, joissa kivoja pieniä jujuja. Ihana myös tuo uudempi postaus ja niin tuttua, tuttua juttua. Täälläkin monesti siskolla on aina muka hienompia vaatteita, tällä hetkellä 2 vee hakee suurimman osan mekoista 4 veen kaapista, kun itseltä ei löydy riittävän montaa prinsessamekkoa (kun ne muutamat ovat aina pesussa ja mekkoa vaihdetaan varmaan 5 krt päivässä) :). Täytyy varmaan prinsessamekkotehtailuihin tässä syksyyn mittaan alkaa tuolle nuorimmaiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Jotenkin lohduttavaa kuulla, että muidenkin lapset vaihtavat vaatteita alituiseen. Meillä varsinkin isompi tyttö on harrastanut sitä pienestä pitäen ja olen tuskaillut kun puolipitoisia vaatteita jää lojumaan sinne tänne. Ensin leikeissä olivat prinsessat, nykyään barbit ja muut muotitietoiset. :)
   On joskus vaikeaa olla tasapuolinen, kun isompi enemmän vaatteita tarvitsisi ja pienemmän kaappi on jo täynnä siskon pieneksi jääneitä vaatteita.

   Poista

Kiitos viestistäsi! :)