sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Tilkkusota: Hyrrämekko


Kolmesta syyshaasteesta nämä tilkut aiheuttivat minulle ehdottomasti eniten päänvaivaa. Tahdoin haasteen tiimoilta keksiä käyttöä tilkuistani ongelmallisimmille: neulostilkuille, myös niille pienille ja kirjaville. 

Päätin yhdistää trikoopalat, perinteisen tilkkutyötekniikan ja lastenvaatteen.
Niin syntyi hyrrämekko.

Leikkelin mekkoon 72 kappaletta 9 x 9 cm trikootilkkuja, joista puolet oli valkoisia ja puolet erilaisia kuviollisia. Sitten leikkasin ne halki kahdeksi kolmioksi ja ompelin valkoisen ja värikkään kolmion taas neliöksi. Näitä neliöitä yhdistelin hyrrä-blokeiksi. (Tällä saattaa tietysti olla jokin oikeampikin nimi, mutta kutsun sitä nyt hyrräksi, koska en tilkkusanastoa paremmin tunne).

Aluksi leikkasin neliöitä myös joustofroteesta, velourista ja collegesta, mutta hylkäsin ne myöhemmin koska niitä käyttämällä saumoista olisi tullut aivan liian paksut.




Tilkkutyön taustapuoli oli tietysti yhtä sokkeloista saumavarojen viidakkoa. Saadakseni ne piiloon, vuoritin helman samalla valkoisella trikoolla, jota käytin hyrriin. Helma on siis paksu ja painava, epäilemättä myös mukavan lämmin näin viilenevillä keleillä.

Epäilys hiipi mieleen useaan kertaan projektin aikana. Hirveä urakka ja tuleeko tästä ikinä mitään? Saumat pönköttivät ikävästi, mutta saksia ja silitysrautaa ahkerasti käyttämällä pinnasta tuli lopulta yllättävän siisti. Mitään oikean tilkkutyön säntillisyyttä tässä mekossa ei kuitenkaan ole, saumat ovat vähän sinnepäin. Vielä loppuvaiheessa mietin, tekisinkö hyrristä sittenkin tyynyliinat, mutta pidin silti kiinni visiostani, meni syteen taikka saveen.




Yläosa on joustocollegea, jotta kankaan vahvuus olisi lähempänä kaksinkertaista helmaa. Poimutin helmaa kevyesti framilonilla saadakseni sen istumaan yhteen yläosan kanssa. Ja kun kerran värileikkiin oli ryhdytty, käytiin hihansuihin ja pääntielle kaikkiin erivärisiä resoreita.



Aikamoisen työn takana oli tämä mekko, ei siis mikään helpoin tilkkujen käyttökohde. Olen iloinen että lopputulos on kuitenkin käyttökelpoinen ja lapselle mieleinen vaate. Toinenkin tillkumekko muhii jo mielessä ja mietin, että ohuesta puuvillasta tilkutellen voisi myös tulla kivoja vaatteita. Minulla on kaapissa yksi paketti Tildan kankaista valmiiksi leikattuja neliöitä, ehkä voisinkin käyttää ne mekkotarpeiksi...




Jään jännityksellä odottamaan ensi viikkoa, mitähän kaikkea te muut olettekaan keksineet?

38 kommenttia:

  1. Rohkea aloitus!! Upea mekko ja mitä mainioin idea.

    VastaaPoista
  2. Ihanan raikas mekko! Tosi upeat värit tuossa helmassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emonen! Helma on täynnä pieniä muistoja aiemmista ompeluksistani. :)

      Poista
  3. Hauska idea :) Ne mainitsemasi muistot on juuri parasta näissä vaatekankaiden tilkkutöissä. Itse olen tehnyt tylsästi vaan trikootilkkupeiton fleecetaustalla. Tein sen lahjaksi ja olikin yllättävän vaikea luopua siitä, kun tuli mieleen kaikki vaatteet, mitä olin niistä kankaista tehnyt. Mutta sinne meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset peitot ovat myös ihastuttavia, varmaan sellaisen kokoan niistä käyttämättä jääneistä froteepaloista. Tässä mekossa on mukana vanhojakin tilkkuja, kuten etukappaleen autot, siitä kankaasta tein joskus paidan nykyiselle esiteinille. :) Suloisia muistoja ❤ . Kiitos naurispelto!

      Poista
  4. Wau! Upea tilkkutyö. Hauskasti nuo tilkut pareittain mutta silti sikinsokin. Kertakaikkisen mahtava aloitus tilkkusodalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Raisa! Tyttö sai itse järjestellä osan pareista ja valikoida mikä minkin kanssa sopii yhteen. :)

      Poista
  5. Voi vitsit miten upea ja ihana! Varmasti tässä on ollut kova työ, mutta lopputulos on niin hieno! Tekee heti mieli käydä oman tilkkulaatikon kimppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, käy kimppuun vaan! :D Kyllä tämä minuakin ennemmin innosti kuin lannisti, vaikka usko ideaan meinasi välillä loppua. Sitä hienompi fiilis lopussa. :)

      Poista
  6. No vautsi vau, aivan huikea mekko!! Valtavan työn olet tehnyt:) Samoja ajatuksia itsellänikin ollut, että puuvillasta tulisi kans tosi kivoja tilkkuaiheisia vaatteita, olisi myös helpompi työstää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Villa Pipo! Tilkkutekniikat ovat mielenkiintoisia, niistä saisi varmasti lainattua monia ideoita myös vaatteisiin. Ja tosiaankin, puuvilla on tässä tapauksessa paljon helpompi materiaali. :)

      Poista
  7. Aivan super ihana ja mitkä ihanat raikkaat sävyt! On ollut tosi mielenkiintoista nyt nähdä näitä tilkkuvaatteita blogeissa, piti itsekin niitä tänä syksynä tehdä, mutta niin ovat jääneet muiden juttujen jalkoihin simppeliä hametta lukuunottamatta. Tilkkupeittoa olen sentäs aloitellut, mutten ole siihenkään nyt pariin viikkoon ehtinyt koskea ja seuraavaksi on ihan pakko ottaa takkiprojektit tekoon. Näistä saa kyllä paljon ideoita ja samalla oppii uusia blokkimalleja. Tuon trikoon haastavuuden olen itsekin huomannut tilkkuillessa. Mutta Tilda-tilkuthan kuulostaa jo niin houkuttelevalta, että toivottavasti laitat toteutukseen ja esittelet lopputuloksen täällä meille :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista❤ ! Tilkkupeitossa onkin iso työ, sitä ei ihan hetkessä surauteta kasaan, mutta ovat kyllä sitten kaiken vaivan arvoisia.Tilda-tilkuille katselin jo sopivaa kaavaa. Se vaatii hieman pähkäilyä ja sommittelua, sillä tilkkuja on vain 42 ja niissä on hieman erikoiset sävyt. Mutta lupaan, että tämän syksyn/talven aikana näette täällä jotain niistä paloista tehtyä :).

      Poista
  8. Ihastuttava ja hienoa työtä, tykkään!

    VastaaPoista
  9. Onpa todella ihastuttava hyrrämekko neidillä. Eipä olisi ikinä tullut mieleen käyttää kankaita noin. Todella upeannäköinen. Varmasti kiva pitääkin. Vau.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvituulia! Tuo blokki ei suinkaan ole omaa keksintöäni, vaan tuttu juttu monista tilkkukirjoista. Kovin moni ei kai vain ole niin hullu, että yrittäisi sitä trikoosta. ;)

      Poista
  10. Tulinpa instan puolelta blogiakin kurkkaamaan ja jäänpä seurailemaan! Todella kiva tuo helma!!! Kaunis mekko, eikä tule heti toista vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saija! On tämä taatusti ainakin uniikki, ei löydy toista samanmoista. :)
      Tervetuloa lukijaksi! Sinä oletkin sellainen tilkkutaituri, että tulen varmasti hakemaan sinulta ideoita tuleviin ompeluihini.

      Poista
  11. Ihana! Hauskan näköinen, ihanan värikäs muttei ollenkaan liian kirjava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelmallinen! Valkoinen raikastaa, vaikka onkin kovin arka väri lapsen vaatteeseen.

      Poista
  12. <3 Ihana! Mielettömän hauska idea, valkoinen rauhoittaa hienosti.

    VastaaPoista
  13. Mahtava! Ja ei muka ole säntillisyyttä! Kaikki kulmat niin siistin näköisiä ja tasaisia. Tosi onnistunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät ne kaikki kulmat kohtaa aivan niin terävästi kuin pitäisi, mutta mitäpä tuosta. :) Kiitos Pikku Akka!

      Poista
  14. Wau! Onpas huikean hieno mekko. Minunkin silmään näyttää todella siistiltä ja tarkalta työltä. Eriväristen resorien käytttö onkin hauska idea, pitääpä laittaa mieleen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse sitä näkee niin selvästi kaikki virheet. :) Kiitos Hanna Mi!

      Poista
  15. Upea mekko! Erittäin hauska idea käyttää neulosjämät tilkkuillen. Ja tytöllä on ihan huippukaunis nuttura : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marle! Nutturan tekoa on jo jonkin aikaa harjoiteltu (baletissa tarpeen) ja pikkuhiljaa alkaa sujua. :)

      Poista
  16. Nätti mekko! Valkoiset kolmiot tekevät siitä ihanan raikkaan!

    VastaaPoista
  17. Ihana mekko! Tilkkutöissä on paljon työtä, mutta lopputulos on kaunis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mandariinimania! On siinä kyllä tekemistä, kun pienistä paloista lähtee kokoamaan isompaa pintaa. Pienoinen tilkkuinnostus on nyt kuitenkin virinnyt, kun vain olisi aikaa niitä ideoita toteuttaa.

      Poista
  18. Tää on kyllä kiva idea! Pienimmätkin tilkut pääsee käyttöön ja yksivärisen yläosan ansiosta kokonaisuus on kuitenkin kohtuullisen hillitty :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi! :)