sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Keinutaan (Kirjaesittelyssä PaaPiin kaavakirja lapsille)



Edellisessä postauksessa mainitsinkin jo vastailmestyneen kotimaisen lastenvaatekirjan
PaaPiin kaavakirja lapsille.

Kirjan takana ovat PaaPiin Anniina Isokangas ja Paula Isopahkala. Kaikki kirjan mallit ovat Paulan käsialaa, Anniina taas on suunnitellut kirjassa esiintyvät kuosit. Anniina on myös ottanut kirjan valokuvat.
Kaavoja löytyy niin tytöille kuin pojillekin koossa 86-140. Lastenvaatteiden lisäksi kirjassa on ohjeet ja kaavat kahteen naisten mekkoon koossa 34-46.

Kirjassa on yhdeksän peruskaavaa:
- Paidat
- Tunikat
-Viuhkamekot
- Leggingsit
- Collegepaidat
- Housut
- Vauvan bodyt
- Aikuisten mekko
- Pipo

Malleista on lisäksi esitetty muunnelmia, jolloin on saatu aikaan 20 erilaista vaatetta. 



Ihan aluksi kirjasta tulee eräänlainen tuttuuden tunne, siinä on jotain samaa kuin suosituissa Mekkotehdas-kirjoissa. Tarkempi selailu osoittaa, että joitain yhtymäkohtia kyllä löytyy, mutta PaaPiin kirja on silti omanlaisensa.

Omannäköisekseen kirjan tekevät luonnollisesti etenkin tutut kuosit jotka vilisevät paitsi kirjan vaatteissa, myös muussa kuvituksessa. Lapsikin selasi kirjaa innoissaan ja bongaili sivuilta omista vaatteistaan tuttuja hahmoja :).



Minua ilahdutti suuresti läpi kirjan sen selkeys ja johdonmukaisuus. Alussa on kerrottu kirjan vaatteissa käytetyistä materiaaleista ja ompelussa tarvittavista välineistä sekä esitetty mittataulukot ja ohjeet kanttauksiin ja huolitteluihin. Sen jälkeen siirrytään ohjeisiin, jotka on jaettu yllä olevien peruskaavojen mukaisesti. 

Suosikkiaukeamani on tämä:


Siinä ovat piirroksina kaikki kirjan mallit ja alla sivunumero, jolta mallin ohje löytyy. Ikään kuin kuvallinen sisällysluettelo. 
Kuvista on myös helppo havaita, mihin peruskaavaan mikin malli perustuu. Kun siis on tehnyt esimerkiksi Vilja-tunikan, on samalla valmiina etu- ja takakappaleen kaavat myös Siirin ja Silmuun, tarvitaan enää vain Silmun hihakaava, joka hieman poikkeaa muista ja leikattuna on kaavat kolmeen eri tunikaan. Kätevää!

Kirjan lopussa on lisäksi valokuvallinen sisällysluettelo. Ihan kiva tämäkin, mutta kaaviokuvaluettelokin olisi hyvin riittänyt.



Jokaiselle mallille on varattu oma aukeama, josta löytyvät kaavakuvat ja ompeluohjeet, osa yksityiskohdista on esitetty myös kuvallisin ohjein.



Jokaisesta mallista on paljon valokuvia. Osa kuvista on kauniita tunnelmakuvia ja lapsia leikeissään, mutta runsaasta kuvituksesta selviävät hyvin myös vaatteiden mallit ja yksityiskohdat. 



Kirjan takakannessa on tasku, jossa on kaksi kaava-arkkia. Arkit ovat hyvän kokoisia ja tukevalle paperille värillisenä painettuja. Mielestäni niistä oli helppo löytää ja piirtää tarvittavat kaavat.



****

Minä sain kirjan postissa viime viikolla ja heti ensimmäisen vapaapäivän tullen oli päästävä malleja kokeilemaan. Meille on PaaPiilta kankaiden lisäksi kotiutunut pari valmistunikaa ja ne ovat olleet tykättyjä niin äidin kuin lapsenkin mielestä. Mitoitus oli näin ollen tuttu, enkä siksi käyttänyt kirjan mittataulukkoa, vaan valitsin suoraan lapsen käyttämän koon. Tyttö on mielestäni aika lailla normaalivartaloinen ja kaavojen mitoitus oli hänelle varsin sopiva. Mitään muutoksia mittoihin en ole tehnyt.

Ensimmäisenä kokeiluun pääsi Vilja-taskutunika. 
Tässä mallissa on hyvin oivallettu taskupussin kaava, joka piirretään etukappaleen jatkeeksi ja taitetaan sitten taskuksi. Tunikan alaetukappale leikataan erikseen. Olen aina kokenut tällaiset lasten rakastamat jättitaskut jotenkin vaikeiksi kohdistaa ja saada suoraan, mutta tässä sitä ongelmaa ei ollut, vaan tasku asettui oikealle kohdalle melkein itsestään. Aion ehdottomasti käyttää tätä tyyliä jatkossakin ja muokata sen myös kirjan paitakaavaan sopivaksi.




Olen vuosien varrella kokeillut lukuisia leggingsien kaavoja, mutta vain harva niistä on ollut muokkaamatta hyvä. Siksipä halusin heti kokeilla, millainen tämän kirjan kaava olisi. Ei huono. Yläosaan jää jonkin verran väljyyttä, jota voisi seuraaviin kaventaa pois, mutta säärestä istuvuus on tällaisenaan täydellinen. Caprileggingseihin valitsisin ehkä suoraan numeroa pienemmän koon.

Mustavalkoisia on nyt kertynyt kaappiin (ks. vaikkapa edellinen postaus), joten tällä kertaa kaipasin väriä ja juuri sopiva sävy löytyikin PaaPiin uudesta auringonkeltaisesta trikoosta. Yksiväriset housut olisivat ehkä sellaisenaan olleet liian tylsät lapsen makuun, niinpä lisäsin lahkeensuuhun frillat.








Kuviotrikoota jäi vielä palanen, juuri sopivasti pipon verran. 
Olen tottunut leikkaamaan pipon yhtenä kappaleena, jolloin saumat tulevat vain taakse ja päälaelle. Siksi alkuun vähän kummastelin tätä kahdesta kappaleesta ommeltavaa mallia. Mutta eivät nuo sivusaumat sittenkään silmää häiritse. Tupsuja ompelin tällä kertaa kaksin kappalein sivusaumoihin, samaa iloista keltaisen sävyä kuin leggingsit. Tupsut, kuten kaikki postauksen kankaatkin, ovat PaaPiilta.
(Mikään maksettu mainos tämä ei kuitenkaan ole, vaan ihan omaa ihastustani kauniisiin väreihin ja kuoseihin)




Kenelle tämä kirja sitten parhaiten sopii?

Jos olet jo kokenut lastenvaatteiden ompelija ja omat lempikaavasi löytänyt, ei kirja ehkä tarjoa paljoakaan uutta. Mutta jos arvostat sitä että hyvät peruskaavat löytyvät samoista kansista, on tämä kiva lisä kirjahyllyyn.
Aloittelevalle ompelijalle sen sijaan suosittelisin lämpimästi, sillä tämä on selkein kaavakirja jonka olen nähnyt.


Mitenkäs olisi seuraavaksi PaaPiin kaavakirja aikuisille? Ostaisin :).

8 kommenttia:

  1. Minä just eilen illalla tilasin tämän kirjan, kun Adlibrikseltä tilasin hamahelmiä ja hoksasin tämän olevan sielläkin myynnissä. Ihanan selkeän näköinen kaava-arkki. :)
    Kauniit kuvat olet taas napannut tähän postaukseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisissa kaavakirjoissa on onneksi kaava-arkkeihin panostettu. Joskus takavuosina hankin kivannäköisen kaavakirjan, olisikohan ollut saksalainen, mutta eipä sitä tullut käytettyä, kun kaavat oli painettu kaikki samalla mustalla rypistyvälle silkkipaperin tapaiselle :(.
      Kiitos Pikku Akka! :)

      Poista
  2. Tosi kivan näköinen kirja! Tämmöinen laiska kaavanpiirtäjä niin kuin minä osaa arvostaa kyllä tuollaista helppoa kaavojen piirtämistä ja yhdisteltävyyttä. Ihanan iloisia lasten vaatteita olet ommellut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, enpä tiedä ketään joka siitä puuhasta erityisesti pitäisi :). Ja se kaavojen säilytys on oma pulmansa, hyvä siis että samalla kaavalla saa tehtyä enemmän. Kiitos Pizzicato!

      Poista
  3. Nyt alkoi kyllä Antti Tuisku pyöriä päässä ;). Tämä olikin kattava kirjaesittely, kiitokset siitä. Varmasti monelle aloittelevallekin ompelijalle tämä on tosi kiva ja hyödyllinen opus, kun kaikki perusjutut on samoissa kansissa. Ei mene turhaa aikaa kaavojen etsimiseen eri lehdistä. En ole itse selannut kirjaa, mutta esittelyjen perusteella kuvittelen, että näin kauan ommelleena ei ehkä välttämätä ole ensisijainen valinta omaan hyllyyni :). Tosi kiva että Anniinan designit ovat esillä kirjassa muutenkin kuin pelkissä vaatteissa valokuvissa. Kirja näyttää kyllä yleisilmeeltään yhtä iloiselta ja symppikseltä kuin hänen kuositkin!

    VastaaPoista
  4. Kauniita vaatteita olet ommellut! Ja kiitokset kirjaesittelystä, kiva oli päästä kurkkimaan kirjan sisältöä:) Vaikuttaa oikein kivalle ja erityiset plussat visuaaliselle ilmeelle. Noissa malleissa kuosit pääsevät oikeuksiinsa, mukavan simppeleitä malleja.

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia kirjaesittelystä! Mietinkin millainen tuo kirja mahtaa olla. Näyttää visuaalisesti kivalle. Harmi, ettei tässä ole isompia kokoja. Tykkään noista sun ompelemista vaatteista paljon <3!

    VastaaPoista
  6. Toivoisin myös kaava kirjaa aikuiselle. Isoja kaavoja on vielä hankalampi säilyttää

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi! :)