perjantai 30. tammikuuta 2015

Käsityökirjahaaste: Kukkiva tyyny
 Minusta käsityökirjojen selailu on mukavaa, rentouttavaa ja innostavaa. Ideoiden ja tekniikoiden lisäksi kirjat ovat usein myös visuaalisesti hyvin kauniita. Aikuisten kuvakirjoja J. Helmoja ja Hepeneitä-blogin käsityökirjahasteeseen valitsemani teos on minulle yksi tällaisista; aina aika ajoin palaan sitä selailemaan, mutta koskaan en ole siitä yhtään mallia toteuttanut. En ennen kuin nyt.


Gerd Gellein Merkesdalin Punavalkoisia tilkkutöitä (2011) ei nimestään huolimatta ole perinteinen tilkkutyökirja, jossa esitellään vaativia tekniikoita, vaan kirjasta löytyy 45 mallia kauniisiin kodin koriste- ja käyttötekstiileihin. Kaikki tekniikat ovat helppoja ja aloittelevakin ompelija pystyy ne toteuttamaan. Mukana on nopeita töitä, kuten silmälasikoteloita, mutta myös suuritöisiä tilkkupeittoja. Mukaan on päässyt myös yksi virkattu malli sekä reseptejä.

Punavalkoinen väritys on luultavasti lähtenyt vanhoista kirjotuista keittiöliinoista, joita on myös hyödynnetty kirjan mallitöissä. Gerd yhdistää tilkkuihin mm. kirjontaa, applikointeja, kuvansiirtoa, koristenauhoja, pitsejä ja nappeja. Luulen, että juuri tämä on se mikä minua kirjassa niin kovasti viehättää. Kirjassa on muutama jouluinen käsityö, mutta yleisilmeeltään kirjan punavalkoisuus on raikasta ja kesäistä.
Minä valitsin mallityöksi tilkuista kootun koristetyynynpäällisen, joka on koristeltu tilkkukukilla ja napeilla. Tyynyn pilkullinen reunakaitale on tehty kirjassa esitellyllä hirsimökkitekniikalla. Kaksiosainen takakappale on samaa pilkkukangasta kuin kaitale ja tyynynpäällinen suljetaan takaa napeilla. Tilkkukappaleen taakse on tikattu vanulevy ja vuorikangas.

Kukkakoristeet on tehty pyöreistä tilkuista niin, että reunaan on harsittu lanka, jolla kukan suu on kiristetty suppuun. Kukat ja napit on kiinnitetty tilkkupohjaan käsin ommellen. En nyt tähän hätään jaksanut / ehtinyt ommella kukkasia joka ruutuun, mutta sini- ja vihreäsävyisiä ympyrätilkkuja on leikattuna lisääkin ja ajan kanssa tyyny puhkeaa täyteen kukoistukseensa. 

Tyyny on 50 x 50 cm kokoinen ja varsin muhkea tapaus, uskon että tästä tulee suosikkityyny meidän sohvalla. Harmaat kankaat ja Lennolin sisätyyny ovat Ompelun Ihanuudesta, muut tilkut omista jemmoista.


Kiitos Krista jälleen haasteesta! Käykäähän kurkkaamassa muidenkin osallistujien haastetyöt, upeita esityksiä yksi toisensa jälkeen:

11 kommenttia:

 1. Oi, mä muistan tuon tekniikan joskus nuorempana tuli kokeiltua. Aivan ihastuttavat mallit ja väriyhdistelmät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Minä en ole tällaisia kukkia ole ennen kokeillut, kylläkin jotain samantapaista Tilda-kirjoista. Tehtiinköhän ne toisinpäin, en nyt jaksa muistaa?

   Poista
 2. Arvaa minulla on tämä kirja myös ja aina kevään tullen kaivan sen esiin ja mietin mitä siitä voisi tehdä :). Olen ihaillut tuota samaa tyynyä myös, mutta kokeilematta on edelleen ! Tyynysi on kaunis ja vielä upeampi siitä tulee kun se puhkeaa täyteen kukkaansa :).

  Kiva kun otit vastaan sen ilahduttamishaasteen. Laitan jotakin tulemaan ensi viikolla :). Ehkä neitokin saa sen kirjeen vihdoin tehtyä kun tämän viikonlopun jälkeen elämä rauhoittuu. Joten parhaassa tapauksessa täältä saattaa tulla postia niin äidille kuin tyttärelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tilkut alkavat houkuttaa juuri keväällä. Tuossa kirjassa olisi monta mallia joita olisi kiva tehdä, ehkä pitää jättää se esille ja yrittää saada toteutettua joku toinenkin.

   Kivoja tuollaiset haasteet, joissa voi pienellä vaivalla tuoda hieman iloa toisen päivään, tietysti tahdoin mukaan :).

   Poista
 3. Ihana tyyny! Valitsemasi värisävyt sointuvat niin kauniisti toisiinsa. Vihreä antaa jo lupauksen tulevasta keväästä. Tämän tyynyn päälle onkin mukava painaa päänsä ja unelmoida tulevasta ja nauttia nykyisestä! (Tosin minä en hennoisi näin kauniin tyynyn päälle päätäni painaa, silittelisin vain sylissäni <3)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Hanna! Kevät olikin jo vahvasti mielessä tilkkuja leikellessä. En usko että meillä tyyny jää koristeeksi ja silittelyyn, vaikka minäkin mieluiten niin sitä käyttäisin. Tytöt olivat omimassa jo ennen kuin tyyny oli valmiskaan! ;)

  VastaaPoista
 5. Niin kaunis tyyny ja arvokas, kun käsityötä on niin paljon enemmän kuin perustyynynpäällisessä:-) .Kirja taitaa olla minunkin hyllyssäni, on niin tutun näköinen:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli! Voi meitä kirjahamstereita, en minäkään taida muistaa ihan jokaista hyllystä löytyvää kirjaa :).

   Poista

Kiitos viestistäsi! :)