torstai 20. elokuuta 2015

Oranssia ekaluokkalaiselle



Tämä postaus sai alkunsa siitä, että halusin isommalle tytölle jakun keltaisen jätskimekon seuraksi. Sellaisen tein. Vaan kuinkas siinä sitten taas kävikään niin, että että asiat johtivat toiseen ja valmistui vähän muutakin kuin pelkkä jakku...

Molemmat tämän postauksen yläosat on tehty keväällä Suuressa Käsityölehdessä julkaistulla Noshin peruspaitakaavalla, olen vain tehnyt leikkausvaiheessa hieman omia muokkauksia. Hyvä kaava, jota varmasti tulee käytettyä jatkossakin. Reilua kokoa kylläkin, käytin 120 cm lapselle 116 cm leveyttä ja 116/122 cm pituutta, mutta kasvunvaraa jäi edelleen molempiin suuntiin. Muistaakseni kaavaan oli piirretty vain joka toinen koko, mutta niiden välistä piirrellen saa tarvittaessa puuttuvan koon.

Yksivärinen jakku kaipasi jotain jujua. Sellaisia ovat selän kookas tekstiaplikointi samasta svetarineuloksesta kuin takki sekä keltainen pitsivetoketju. Aplikaatio on tikattu reunoista keltaisella langalla. Tähän vaatteeseen tuli aloittelijamainen moka, sillä eihän tuo pitsivetska ole kokonaan aukeava! En kuitenkaan halunnut enää suunnitelmia muuttaa kun sen huomasin, vaan tästä tuli nyt pään yli vedettävä malli.




Naapurikunnassa järjestetään kesäisin pienet kylämarkkinat, joilla on tavanomaisten markkina-artikkelien lisäksi myynnissä mm. paikallisia käsitöitä. Eräässä pöydässä muuan virkkauksen harrastaja myi tekemiään pitsiliinoja. Tarjolla oli monen kokoisia liinoja, joista suurimmat olivat todella hienoja, mutta minua kiinnostivat eniten edulliset pikkuliinat, joita hän kertoi virkkaavansa jämälangoista. Ostin pinkan erivärisiä liinoja, joista oranssi pääsi koristamaan vanhoista farkuista tehtyä hametta.

Materiaalina käytetyt farkut olivat hyvin kapealahkeiset, eikä lahje sellaisenaan olisi riittänyt hameen leveyteen. Leikkelin lahkeesta poikkisuuntaan hameen sivukaitaleet, jotka samalla tuovat mukavasti ilmettä. Taskut asettelin tarkoituksella hieman eri korkeudelle, sillä eivät nuo kierrätysfarkkupalasetkaan viimeisen päälle symmetrisiä ole.

Hameesta tuli omasta mielestäni tosi kiva, voisinpa haluta itsellenikin samanlaisen. :)






Pitkähihaisia peruspaitoja aina tarvitaan, kun vanhoille on käynyt se joka kesäinen kutistuminen. Tämä pitkään marinoitu norsukangas valikoitui paitaan tietenkin oranssin värinsä vuoksi. On se kyllä suloista muutenkin. :) Ihan peruspertsaa piti tulla, mutta en malttanut olla lisäämättä röyhelöitä olalle. Samaa keltaraitatrikoota käytin pääntien kanttauksessa.




Oranssista joustocollegesta jäi reilun 20 cm levyinen suikale. Leikelläkö tilkuiksi vai keksisikö sille vielä muuta käyttöä? Kokeilin leikata suikaleesta säärystimet ja ihan hauskathan niistä tuli. Toimii hyvin myös nilkkoihin rytättynä, vähän kuin takavuosien aerobicsukat. ;) Tiimarin sydännapeista viimeiset keltaiset kiinnitin somisteeksi.

Tässä kuvassa vilahtaa hameenhelman alta hämärästi myös huolitteluun käytetty vinonauha. Paksujen saumojen vuoksi hameen päärmääminen olisi ollut tuskaa, eikä pelkästä käänteestäkään olisi tullut siisti kun saumurissa ei ollut farkunvärisiä lankoja. Niinpä ompelin helmaan vinonauhan ja käänsin sen nurjalle alavaraksi. Tähän ei sentään oranssia löytynyt, mutta turkoosi ajaa asiansa.



Vielä löytyi ufopinosta yhdet leggingsit, jotka sopivat hyvin collegejakun väriin. Tämä ilahdutti minua kovasti, sillä aurinkokangas tuntui alun perin virheostokselta omituisen sävynsä vuoksi.



Tehtailin tällä samalla leggarikaavalla ison pinon housuja joskus kevättalvella. Blogiin ne eivät koskaan ole päätyneet, mutta löysin keväisen kuvan yksistä silloin tehdyistä. Nämä mustavalkoiset ovatkin olleet siitä satsista kaikkein mieleisimmät ja eniten käytetyt.



Liian kuuma on syysvaatteiden esittelyyn. Sukkikset ja jakku saivatkin kyytiä kun kuvat oli otettu.
Vihdoin ihana aurinko! 


Kaavat:
Collegejakku ja paita: Noshin paitakaava (SK 5-6/15), omin muokkauksin
Hame: ilman kaavaa tehty
Leggingsit: Funny Legs (OD 1/15)

Kankaat:
Oranssi jc ja norsutrikoo: Nosh Organics
Paiste- ja Virta-jc: Verson Puoti

14 kommenttia:

  1. Ihanaa oranssia, kyllä näillä kelpaa kouluun lähteä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Erja! Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. :)

      Poista
  2. Oranssista tykkäään minäkin! Tuo takakappaleen teksti on todella upea! Jonkun tuollaisen tekstijutun voisi tehdä pojalle, luulen että tykkäisi kovasti. Farkkuhame on ihanan uniikki ja säärystimet suloiset :). Kyllä kelpaa neitokaisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen applikointi käy kyllä hyvin isommallekin lapselle, ei ole liian räikeä tai lapsellinen. Neitokainen kaipaisi vielä paljon muutakin, niin vähiin ovat sopivat vaatteet käyneet, mutta näillä pääsee jo hyvin alkuun. :) Kiitos Krista!

      Poista
  3. Aivan ihania vaatteita. Taidokas applikointi paidan selässä. Ja pitsikoristeisen hameen voisin minäkin haluta :)

    VastaaPoista
  4. Mahtava määrä kivoja vaatteita syksyyn! Tyttö näyttää tyytyväiseltä vaatteisiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hieno tar! Tälle tytölle on onneksi vielä aika helppo tehdä, tykkää niin monenlaisesta. :)

      Poista
  5. Oranssi on kyllä niin hehkuvan lämmin ja kaunis väri, samalla mukavan syksyinen! Nättejä kouluvaatteita olet ommellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin noita tehdessä, että sävy on kovin syksyinen. Kiitos Pikku Akka!

      Poista
  6. Ihanan pirteitä vaatteita! Pitsivetskareita ihastelin juuri jossakin verkkokaupassa. Vielä joskus minäkin jotain sellaisesta teen! :) Pitsiliinat on kivoja yksityiskohtia vaatteissa. Röyhelöhihojen idean taidan vielä kopioida, näyttää niin kivalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitsivetskarit on kyllä kivoja, helppoja ommella ja saa näppärästi tyttömäistä ilmettä. En tiedä onko niitä olemassa pidempiä tai aukeavia, sellaisia pitäisi hankkia jos on. Kiitos Raisa ja mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  7. Hame on kyllä ihana, oranssi pitsiliina sopii sen pariksi hyvin! Kaikkihan näistä on mahtavia vaatteita :). Yhtä pirteitä kuin syksyiset säät, raikkaita ja kauniin hehkuvan värisiä. Vaikka aika kesäiselle nyt kyllä tuntuu, tulihan se aurinkokin sieltä esiin! Leppoisaa lauantai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Kyllä oranssista jo syksyinen fiilis tulee. Nyt nämä on jemmattu hetkeksi kaappiin odottamaan viileämpiä kelejä, kesämekot käyttöön niin pitkään kuin voi. :)

      Poista

Kiitos viestistäsi! :)