tiistai 12. tammikuuta 2016

Villasukkarakkautta (Kirjaesittelyssä Rakas villasukka)Minun on aina ollut jotenkin vaikea ymmärtää, että on olemassa ihmisryhmä, jonka intohimona on villasukkien neulominen. Koulussa se oli tylsintä puuhaa kässätunneilla, onnistuin aina tiputtelemaan silmukoita, en ikinä saanut valmiiksi kahta samanlaista sukkaa ja olin aavistuksen katkera muille luokan tytöille, joiden äidit kotona avustivat sukkien valmistumista. Minun äitini oli sitä mieltä, että itse on sukkansa tehtävä. Saan kai olla siihen tyytyväinen, sillä onnettomista lopputuloksista huolimatta moni asia on iskostunut syvälle selkärankaan ja löytyy sieltä hieman kutittelemalla vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Omaksi hämmästykseksenikin olen ehkä vihdoin päässyt hieman jyvälle villasukkaneulonnan ihanuudesta, ainakin tämän syys-talvikauden aikana olen neulonut useammat sukat kuin koskaan aikaisemmin samassa ajassa. Syynä on osittain tekniikkani kehittyminen, pystyn jo neulomaan kaksi samanlaista ja kokoista kappaletta sellaisella tahdilla, etten ehdi kyllästyä jo puolivälissä. Toinen syy ovat joka puoleltä silmiin osuvat ihanat mallit ja monenlaiset (minulle) uudet tekniikat, aina ei olekaan pakko tehdä niitä raidallisia perussukkia. Kolmantena upeat langat. Seiskaveikka on mainio luottolanka, mutta paljon paljon muutakin on tarjolla.

Kirjaesitelyyn otinkin tällä kertaa yhden sukkainspiraation lähteen, kirjan jonka nimi jo kertoo paljon:
Rakas villasukka (2014).Kirja on tehty Suuri Käsityö-lehden 40-vuotisjuhlan kunniaksi ja siihen on koottu 40 villasukkamallia. Minä kuvittelin, että kaikki mallit olisivat aiemmin lehdessä julkaistuja, mutta johdantotekstin mukaan jopa 25 mallia on ennen julkaisemattomia.

Kirja on pehmeäkantinen ja ulkoasu on houkutteleva niin päältä kuin sisältä. Kuvat ovat kookkaita ja laadukkaita, kullekin mallille on varattu kokonainen aukeama. Mallien välissä on sukkiin liittyviä mietelauseita, jotka lisäävät kirjan sympaattista ilmettä. 
Heti alussa on lehdestäkin tuttu kuvallinen sisällysluettelo, josta kaikki mallit näkee näppärästi yhdellä silmäyksellä.Malleihin on myös merkitty vaikeusaste silmukkasymbolein:Kirjan lopusta löytyy kappale, jossa on ohjeet perussukan neulomiseen, lyhenteiden selitykset, taulukko siitä kuinka pitkä terä minkin kokoisissa sukissa kuuluu olla (mielestäni ihan loistava taulukko!) ja ohjeet sukan parsimiseen. Myös omille muistiinpanoille on jätetty tilaa.

Kirjaan koottujen mallien kirjo on laaja, selvästikin on haluttu kerätä yksiin kansiin mahdollisimman erilaisia ja osin aika erikoisiakin malleja. Vai mitä sanotte korkkarisukista, kantapohjattomista joogasukista tai nauhoin solmittavista sukista? Laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Pääosassa ovat naisten sukat, mutta myös lapsille ja miehille löytyy malleja. Mallit ovat eri suunnittelijoilta ja toteutettu useiden eri valmistajien langoista. Yksi hyvä puoli kirjassa onkin se, että siitä löytynee sopiva malli lähes mille tahansa sukkalangalle.


Omassa mallityössäni lähtökohtana olikin juuri lanka, Lankamaailman alesta hankkimani Schoppel Wollen Crazy Zauberball. Lanka on fingering-vahvuista, ohuempaa kuin mistä koskaan aiemmin olen sukkia neulonut. Lähdin etsimään kirjasta suunnilleen samanvahvuiselle langalle sopivaa mallia. Nämä syysunelmasukat näyttivät mielestäni sopivan helpoilta. Siinä vaiheessa en ollut vielä huomannut tuota silmukkamerkintää, jonka mukaan malli oli osaavalle taitajalle sopiva...
Osoittautui, ettei malli ollut lainkaan niin helppo kuin kuvittelin. Koko projektin aikana en löytänyt minkäänlaista logiikkaa pitsikuviosta. En edes jaksanut laskea, kuinka moneen kertaan jouduin purkaa, kun silmukkamäärä ei enää täsmännytkään. Sisulla silti pakersin sukat loppuun asti. Olen ylpeä siitä, että sain neulotuksi sukat ohuesta langasta, mutta muuten lopputulos ei ole aivan toiveiden mukainen. Ensinnäkin sukista tuli liian leveät omaan makuuni. En myöskään pidä tylpästä kärjestä, joka pääteltiin silmukoiden.
Kantapää (en tiedä mikä tälle mallille on oikea nimi) on vahvistamaton. Se on hassun mallinen, kun sukka ei ole jalassa, mutta istuu yllättävän hyvin.Halusin antaa kirjalle vielä toisen mahdollisuuden ja valitsin seuraavaksi Karamellisukat. Näihin sopi suoraan langaksi Novitan 7 veljestä. Kirjan ohje on aikuisten kokoon, mutta meillä oli enemmän tarvetta lapsen sukille. Niinpä otin mallista vain pitsineulekuvion, jonka sovitin lapsen sukkaan, ja neuloin loput ihan perussukan tapaan. Työ sujui joutuisasti, kun koko oli pieni, lanka edellistä paksumpaa ja mallineule selkeä. 
Oikein kivat sukat tuli näistä!Minulla olisi pöydällä toinenkin villasukkakirja, jonka haluaisin teille esitellä, mutta saapa nähdä saanko sen upeilta (ja vaikeilta) näyttäviä malleja ikinä aikaiseksi. Yritän ainakin, sillä sukkien neulominen on oikeastaan aika ihanaa. 

21 kommenttia:

 1. Minä olin ennen kovinkin ahkera villasukkien neuloja, joka syksy neuloin sukat itselleni. Sitten syntyi lapset ja aloimme saada sukkia joka tuutista, niin lapsille kuin itselleni. Jossain vaiheessa sukkalaatikot pursuilivat niin pahasti, että totesin että itse ei tarvitse sukkia pahemmin neuloa. Nyt vuosia myöhemmin tilanne on jo toinen, mummoilta ei sukkia enää tule, mutta itse en sukkavillitystä ole saanut uudestaan päälle :). Viime talvena ostin yhden upean sukkakirjan, jota olen selannut useampaan otteeseen, joten ehkä se sukkavillitys sieltä jossain vaiheessa tulee - viimeistään sitten, kun itselläni ei ole enää ainuitakaan ehjiä villasukkia jäljellä ;). Jospa ne kesällä aloitetutkin saisi valmiiksi!

  Oli tosi kiva lukea sinun "villasukkakokemuksista", kiitos myös kirjaesittelystä, se oli minulle vieras teos. Tykkään ylempien sukkien sävystä ja alempien sukkien kuvioista, mutta kumpikin ovat tosi hienoja ja kivan erilaisia malleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin on lasten sukkia tullut ihan kiitettävästi äitini ja anopin toimesta, mutta itselläni ei syksyllä ollutkaan enää kuin yhdet paksut pitkävartiset sukat. Ehkä se siitä sitten lähti. :) Luulenpa että pärjään näillä nyt tekemilläni (osa vielä tulossa) aika pitkään. Ohuella langalla neulotut pitsisukat ovat niin kauniita, että sellaiset voisin vielä tehdä, jos intoa riittää.
   Kiitos Krista!

   Poista
 2. Minulla taitaa olla saman niminen kirja, mutta se on kyllä eri kirja.. Tai sitten muistan nimen väärin, en lähtenyt tarkistamaan.. :) Kivoja villasukkia. Mulla on tosi löysä käsiala ja saan aina sukista kovin suuria. Nyt mulla on puikoilla yhdet sukat joita koitan neuloa ohuemmilka puikoilla. Saas nähdä auttaako asiaan.. :) Sukkien neulominen on kyllä kivaa, mutta edellisistä sukista on kyllä vierähtänyt melkoinen tovi.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on päinvastoin hieman tiukka käsiala, puoli numeroa isommat puikot yleensä korjaavat asian. Näissä olisi ehkä pitänyt käyttää ohjeen mukaista kokoa, kun tuollainen pitsineule on niin löysää. Mutta eipä tuolla niin väliä, ihan hyvin kotitöppösinä toimivat. :) Kiitos Raisa!

   Poista
 3. Minä tykkään neuloa, mutta en millään malta nykyään istua aloillani. Neulon vain oikeastaan automatkoilla, kylästellessä tai jos itsellä on vieraita. Kauniita nuo mallit, joita olet testannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään oikein, televisiotakin katson nykyään tosi vähän. Mutta silloin kun katson, otan aina puikot käteen. Neulon myös automatkoilla (silloin harvoin kun ei tarvitse itse ajaa), lapsia harrastuksista odotellessa ja iltasatuja lukiessa. Ei siinä pitkästi tule valmista yhdellä kertaa, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. :) Kiitos Pikku Akka!

   Poista
 4. Kiva kuulla kokemuksia tuosta kirjasta :) Meidän taloudessa vallitsee itse asiassa päinvastainen tilanne, sillä itselläni on sukkia vaikka muille jakaa, mutta lapsella saisi olla enemmänkin. En vain oikein ole bongannut kivoja malleja pieniin sukkiin. Juuri yhtenä päivänä selasin kaikki lehteni läpi, mutta valtaosa lasten malleistakin alkaa vasta koon 30 paikkeilla, kun itsellä hakusessa olisi enemmänkin koko 21/22. Oliko tässä kirjassa siis mitään noin pientä, vai pitäisikö itse jaksaa tehdä ajatustyötä ja pienentää jotakin mallia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amelia!
   Eipä muuten ole kauan siitä, kun meidänkin tytöt olivat "välikokoa", lasten mallit eivät oikein vielä istuneet mutta vauvasukatkin jäivät pieniksi. Tässä kirjassa on pientä kokoa ihan perussukat (tuossa sisällysluettelossa vasemmalla toiset alhaalta) ja vauvan töppösiä. Sen jälkeen taitaakin hypätä sinne 30:een.

   Aika ihania sukkia löytyy Marin blogista ja siellä on myös pienten kirjoneulesukkien ohje, johon on helppo muuttaa kuvioita tai raitoja tai kohoneuletta tai vaikka joku ohut palmikko: http://marineuloo.blogspot.fi/2015/03/vauvan-seka-taaperon.html
   (Oih, tuolla on muuten sellaiset prinsessapitsisukat ♥, jollaiset myös tahtoisin lapsille tehdä...)

   Vauvan palmikkosukkiin yksi ohje täällä: http://arkimamma.blogspot.fi/2013/09/piirakkasukat-vauvalle.html kja kivannäköisiin ruttusukkiin täällä: https://www.yhteishyva.fi/viihde-ja-vapaa-aika/neuleohjeet-ja-askartelu/vauvan-villasukat/0218010-72338

   Kahteen ensimmäiseen sopii langaksi vaikkapa Novitan 7 veljestä ja viimeisiin Novita Wool tai Nalle.

   Poista
 5. Voi kiitos ohjevinkeistä Manda! Vauvoille on kyllä jos jonkinlaisia töppösiä tarjolla, mutta ei niitä oikein kenkien sisällä voi käyttää. Ja sitten taas lapsille tarkoitetut kivat mallit tosiaan alkavat niin isoista koista, että ohjetta saisi muokata tosi paljon.

  Tuo Marin ohjehan oli aivan ihana, pakko kokeilla kyllä sitä!

  VastaaPoista
 6. Kylläpä on kauniin ja mielenkiintoisen näköinen sukkakirja! Ja kauniita ovat molemmat sinun neulomasi sukatkin! Minulla ei varmasti olisi pinna kestänyt noiden Syysunelma -sukkien neulomiseen :) Täytyykin seuraavalla kirjakaupan reissulla etsiä tuo kirja käsiin ja tutkia paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taisi olla tuo lanka, joka sai minut jatkamaan loppuun saakka. Se oli niin omituisen näköinen kerä, että oli jännä nähdä millaista pintaa siitä muodostuu :).

   Poista
 7. Molemmat sukat ovat minusta tosi nätit! Kirja on minullekin uusi tuttavuus, mutta näyttää sen verran mielenkiintoiselta, että taidan kirjastosta varata. Meillä ei neulottu koulussa villasukkia, joten jouduin opettelemaan koko homman itse vuosi sitten. Nyt kyllä tykkään paljon neuloa villasukkia. Ihan perussukkia on syntynyt viime aikoina, kun niille meillä on eniten käyttöä. Kiitoksia kirjaesittelystä, nämä on tosi mielenkiintoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä juttu, että teillä ei ole sukkia neulottu, luulin sen kuuluvan joka koulun ohjelmaan. Hienoa, että olet itse taidon opetellut! Minäkin olen lapsille tehnyt perussukkia, aikuisten koossa ei tahdo kärsivällisyys riittää, ellei ole jotain kiinnostavampaa kuviota. Miesväelle ostinkin sukat joulumyyjäisistä :).
   Mukavaa, jos olet tykännyt kirjaesittelyistä. Niitä on ollut kiva tehdä. Mielenkiintoisia kirjoja vain on aivan liikaa, että ehtisi kaikista kivoista jotain tekemään! :) Kiitos Hanna!

   Poista
 8. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi villasukat neulonut, hmm..ala-asteella? Eikä kovin hyviä muistoja niistä jäänyt, muistan opettajan kutsuneen niitä lahnoiksi:D Villasukille on kyllä jatkuva tarve, joten eiköhän sukanneulontapuuhiin tule vielä innostuttua. Kaupoissa ainakin siihen malliin ihailen ja hypistelen lankoja:) Ja blogeista olen bongannut ihania sukkamalleja, palmikko/pitsi ym..Tosi kauniit sukat olet neulonut, ihan mun lemppariväriset nuo lasten sukat:) Kiitos kivasta kirjaesittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua! Vai lahnat, haluaisinpa nähdä miltä sellaiset sukat näyttävät:D. Ei muuta kuin kokeilemaan, olet muissakin käsitöissä niin taitava, että varmasti opit myös villasukat tekemään. Lankahulluus on kyllä paha tauti jos se iskee ;).

   Poista
 9. En ole minäkään sukanneuloja, mutta sinun sukkasi ovat kyllä hienoja! Ehkä minäkin löydän joskus kipinän, toivo ei ole vielä mennyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uusia taitoja :).

   Poista
 10. Kauniita sukkia sait aikaan. Itse en ole tehnyt sukkaa niin pitkään aikaan, että ihan alusta pitäis opettelu alkaa. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois tosi kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa lukijaksi! Tulen vastavierailulle. :)

   Poista
 11. Onko tuossa kirjassa kuinka mielenkiintoisia ohjeita? Ajattelin, että ostaisin kummilleni synttärilahjaksi jonkun villasukka kirjan, tämä on harkinnan alla. Löytyykö tästä ohjeita kokeneelle neulojalle ja millaisia sukkaohjeita kirjassa on (en saanut aivan selvää tuosta sisällysluettelosta). Kiitos jo etukäteen (:
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin siinä on monipuolisesti ohjeita laidasta laitaan, löytyy ohjeita myös kokeneille sukantekijöille. Mutta jos kummisi on taitava neuloja, tutustupa myös Ann Buddin Villasukkakirjaan, jossa on tosi kauniita pitsi- ja palmikkoneulesukkia ohuille langoille. Tai Tiina Kaarelan Puikkomaisterin sukkakirjaan, jossa on huikeita kirjoneulesukkia. Näiden kirjojen malleja minä vain ihailen, kun taidot eivät vielä riitä toteutukseen :).

   Poista

Kiitos viestistäsi! :)