sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

PertsaaKuinka kauan ihmisellä voi mennä lapsen leggingsien ompeluun?

15 minuuttia, tiedän joidenkin paljon ompelevien vastaavan. Siihen minä en tule ikinä pystymään. Ihmettelen silti, miten sain käytettyä monta viikkoa tähän pinkkaan?!
Kätilön käsistä-blogin Johanna haastoi ompelemaan perusvaatteita helmikuussa ja minäkin into piukassa ilmoittauduin mukaan, sillä pitkäkoipi koululaisneiti kaipasi kipeästi uusia housuja. Vaikka hän nykyään tykkää käyttää myös farkkuja, ovat leggingsit meillä jokapäiväistä kulutustavaraa. Ne kun käyvät niin kouluun, kotiin kuin harrastuksiinkin. Ekaluokkalaiset kun vielä pomppivat ja jumppailevat muulloinkin kuin liikuntatunneilla, joustavat leggarit mukavasti niissäkin tilanteissa.

Pääsiäisen aikaan sain vihdoin viimein kuvattua tämän pinon ja sain antaa ne lapselle käyttöön. Oi ihanuutta, viidet uudet pöksyt helpottavat arkea kummasti! Kankaina kaapista löytyneitä paloja, niitä joissa pituutta oli riittävästi. Värit sellaisia, jotka sopivat yhteen monen jo olemassa olevan yläosan kanssa. Suosikeikseen tyttö ilmoitti keijumaiset digiprinttitrikoot, joiden lahkeita jouduin  pidentämään raitatrikoolla. Sillä vaikka hän ilmoittaa pitävänsä poikien tyylistä, ei ihastus tyttömäisiin kuoseihin ole mihinkään kadonnut. Olen ymmärtänyt että "poikien tyyli" tarkoittaa juurikin pertsaa, koulussa on hänen mielestään kiva käyttää mutkattomia vaatteita ja mekot voi säästää juhlatilaisuuksiin.

Mitä se pertsa sitten on? Tätä on monessa blogissa pohdittu, juurikin tämän haasteen tiimoilla ja minä jatkan hieman samaa tuumailua. Perusvaatehan voi olla melkein mitä vaan sellaista mitä arkena käytetään; paitaa, housua, mekkoa, hupparia. Näin ajatellen se sisältää lähes kaiken sen, mitä ompelen, sillä juuri arkivaatteillehan eniten on tarvetta. Mutta kun puhutaan pertsasta, käsitän minä sen unisex-mallisina paitoina, perusmallisina svetarihousuina ja leggingseinä. Sellaista mitä voi nopeasti sarjana suristella (tai no, nopeasti ja nopeasti...) takertumatta yksityiskohtiin.

Koska huomaan myös paidanhihojen merkillisesti lyhentyneen, ompelin arjenharmaan peruspaidan. Tyttö on tämän kankaan joskus itse Tuurin kyläkaupasta valinnut. Vaikka ei tämä paita edellisen pohjalta ehkä ihan pertsan määritelmään sovi, sillä kokeilin vaihteeksi satulahihaista paitaa ja korostin saumoja vielä shokkipinkeillä koristetikkauksilla. Paita on aika leveää mallia, mutta löytyypä siitä vielä kasvunvaraa pituussuunnassakin.


Olen ehkä huono äiti, enkä osaa kasvattaa lapsiani riittävän sukupuolineutraalisti, kun toiveista huolimatta tein vielä yhden tyttömäisen vaatteen. Ainolan pirteän punaisesta Polku-trikoosta syntyi selkeälinjainen tunika, jonka helmaa somistin brobyyrilla. Minusta tästä tuli oikein kiva kokonaisuus ja olihan se neitikin samaa mieltä ;).Leppoisaa sunnuntain jatkoa! 


Kaavat:
Leggingsit: Slim Legs (OD 1/16)
Harmaa paita: Steampunk (OD 6/15)
Punainen tunika: Vemma Gis (OD 1/16)

Kankaat:
Ainola, Selia, Nosh, Käpynen, Majapuu, Tuurin kyläkauppa, Fabriina

22 kommenttia:

 1. Legginssien ompelu voi kestää todella pitkään :). Ainakin täällä. Niin pitkään, että niitä haetaan jo kaupasta. Onpa lapsi ihanasti selostanut "poikien tyylin" :). Meilläkin esni syksynä eskarin aloittava sanoi juuri tänään, että sinne tarvitaan sitten paljon housuja :). Pitäisi ehkä aloitella jo sitä savottaa! Todella ihana on tuo puna-valkoinen setti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätpä ne niitä kaikkein innostavimpia ompeluita ole ja saattavat siksikin venähtää ;). Tälle tytölle ei aikoinaan löytynyt kaupasta housuja, jotka olisivat vyötäröltä olleet tarpeeksi tiukat. Nyt varmasti sopiviakin löytyisi, mutta on kai jäänyt se ajatus päälle edelleen. Meidän tuleva eskarilainen on vielä henkeen ja vereen mekkotyttö, saapa nähdä missä vaiheessa se muuttuu. Kiitos Krista!

   Poista
 2. Ihania leggareita. Kyllä niihin voi monta viikkoa saada kulumaan.. :) Ihana on myös tuo paita!

  VastaaPoista
 3. Suloinen tyttö ja ihanat leggarit. Tuo puna-valkoinen setti ja tyttö ovat niiiin söpöt:)

  VastaaPoista
 4. Kauniita vaatteita! Meilläkin olisi kovasti tarvetta perus arkivaatteille, mutta ompelukone ja saumuri ovat saaneet pölyyntyä ihan rauhassa ja vaatteet on haettu kaupasta. Vaikka tällaiset pertsat syntyvätkin periaatteessa ihan nopeasti, niin käytäntö on ainakin minulla ihan toista. Aina ei vain ehdi, jaksa tai huvita. Taputus olalle sinulle hyvästä ompelusuorituksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole aina pakko ehtiä ja jaksaa :). Silloin on parempi hakea kaupasta ja käyttää vähäinen vapaa-aika sellaiseen mikä tuottaa itselle enemmän hyvää mieltä. Tarvittaisiin meillä perusvaatetta myös muille lapsille, mutta saa nähdä milloin saan sellaista aikaiseksi. Kiitos Pizzicato!

   Poista
 5. Kivan näköisiä! Etenkin tuo punavalkoinen setti, aivan mahtava :)

  VastaaPoista
 6. ihania leggareita ja reipas mekko minun makuuni! Tulee mieleen Peppi Pitkätossu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Joo, nyt kun sanoit, on siinä jotain peppimäistä :).

   Poista
 7. Ihania kaikki sinun tekemät pertsat :). Perusvaatteilla on tosiaan monia merkityksiä, loppujen lopuksi minustakin se on juuri noin mitä sinä kuvailit.

  VastaaPoista
 8. Siinähän on melkoinen pinkka toinen toistaan ihanampia leggareita! Näillä pääsee jo pitkälle eteenpäin:) Kauniit myös tunika ja paita!

  VastaaPoista
 9. Kauniita vaatteita! Pertsa on se se mitä eniten tarvitsee ja on käytössä päivittäin. Kelle se sitten on mikäkin vaate :)

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi! :)